onsdag 8 december 2010

Säkerhet i samband med ridning både för barn och vuxna.

Jag är ledsen att det har inträffat så många olyckor under den sista tiden i samband med hästar. Hästen är ett flyktdjur och vi kan aldrig tvinga den till något samt att hästen påverkas av våra tankar, vi kan inte tänka negativt om hästen det är som en lärare som tänker negativt om sin elev, vi kan inte ha dåligt samvete vad gäller hästen samma som gäller bebisar och små barn, de känner energin ifrån tankeverksamheten och är den negativ så påverkas hästen negativt och naturligtvis tvärt om, är den positiv då får vi hästen lättare med oss!

Olyckor kommer tyvärr oanmälda det vore oerhört fel att tro att man kan styra över ödet men det vi människor kan göra det är att minimera riskerna. Lära oss hur djuret ifråga är, hur instinkterna styr det och hur vi kan läsa dem signaler som djuret skickar till omgivningen.

Jag är mycket intresserad av utbildning överhuvudtaget och det som oroar mig är att den utbildningen som vi har här i Sverige vad gäller hästar inte är så utomordentligt bra som vi kanske tror. När Islandshästförbundet började med utbildning på Strömsholm blev jag överlycklig, äntligen kunde jag anställa folk som kunde rida och handskas med hästar! Jag blev besviken, först upplevde jag brist på det grundläggande, att vara ödmjuk mot djuren. Jag anser att skall man utbilda hästar och lära människor att handskas med hästar och rida, då måste man kunna läsa hästen, skapa det absolut viktiga ledarskapet, rakrikta och samla detta underbara flyktdjur som hästen är. Kan man varken rakrikta/samla en häst eller kanske inte förstår hur viktigt det är och i stället för att be om hjälp,"hoppar runt i diket", allt är hästens fel!
En total brist på ödmjukhet! En vanlig katastrof!

Hästen är ett flyktdjur och ett flockdjur, det är starka instinkter och kräver att vi hästmänniskor kan få balans och harmoni i dessa starka motstridliga krafter. Vi kan aldrig tvinga en häst till n-g som han inte vill. Igenom muskelkraft får vi inte kontroll över hästen och det kontroversiella är att först när man släpper kontrollbehovet får vi till stånd ett samarbete och då har vi en harmoni som känns total, vi säger "ett med hästen". Hästen är hos oss utan att protestera i den form som passar arbetsuppgiften, vid tygeln, det är bara helt fantastiskt! Men först måste man lära sig handskas med hästen, få ledarskap, rakrikta hästen och få den av framdelen i en bra balans där den största delen av den totala vikten är på bakdelen. Har vi kommit så långt samt har en välinriden, stabil häst dvs en häst som inte är rädd för saker, inte nervös och som har så bra självförtroende att den kan ta vara på sig och sin ryttare, då har vi en häst som är lämplig för att undervisa barn.
Att leda en häst med en människa på kräver en kunskap!
I våra barngrupper rider barnen själva dvs ingen behöver leda hästen. Det är bara i början om barnen är jättesmå 3 år eller mindre som vi börjar med ledare. I samband med att leda hästen då är det långtifrån enkelt, att leda en häst om man är ovan vid hästar och kanske rädd för dem kan bara det orsaka stora problem. Det är bara de absolut snällaste hjältarna som får den uppgiften att ta hand om barn. Ebba

Inga kommentarer: