fredag 16 mars 2007

Farliga islandshästar

Det finns många Islandshästar i Sverige som inte mår bra. Tyvärr är det många som inte kan läsa hästen, inte ser att den mår dåligt! Man ser ofta i annonser att hästen är lätt att ha att göra med, men det säger inte myket om hur säker hästen är som ridhäst.

Det är förstås väldigt frestande att kunna ha en häst delvis eller helt på foder. Om du har en helgalen tonåring ( vad gäller hästar) och hon kommer hem och säger att hon kan få rida en islandshäst nästan gratis, då är det klart lockande. Men flesta dessa hästar är lediga pga att ägaren inte klarar av eller inte vågar rida dem. Man har gjort fel med hästen under en för lång period, hästen förstår ingenting och är både arg och förtvivlad. En sådadnt islandshäst är i allra högsta grad farlig. Glöm aldrig att Islandshästen är en tuffing, det är de starkaste som har överlevt sviterna efter vulkanutbrott och inte minst fattigdomen i ett kargt klimat.

Att tillåta sin dotter att rida en sådan häst är i allra högsta grad att utmana ödet. Vuxna kvinnor råkar också ut för många problem, oftast blir de så rädda att de lägger av med ridningen och många skadar sig.

En väl riden Islandshäst är en mycket pålitlig häst men tyvärr är det många som inte är väl ridna.

PS. Det går att reparera själförtroendet efter att man har förlorat det på en skenande häst.

Ta väl hand om era hästar.

Ebba

5 kommentarer:

Jenny sa...

Intressant läsning :)

Anonym sa...

Kloka ord instämmer absolut. Vi måste arbeta bort fördomen om islandshästen som "en häst passar vem som helst och lever på ingenting". Islandshästen är faktiskt egentligen mer komplicerad än en vanlig häst och kräver precis lika mycket omsorg och kanske aningen mer kunskap från människan.

Anonym sa...

Har du något tips till en vuxen kvinna som fått självförtroendet skadat av tre skenande hästar? =)

Anonym sa...

Instämmer helt!Alldeles för många människor som tror att dom kan rida efter två terminer skaffar sig en "snäll" islandshäst!Men vill snart inte ha den längre eftersom den inte gör som dom säger längre eller har börjat "skena". Jag har stött på många hästar som ägarna har ansett vara "problemhästar" men efter en ridtur med någon som kan och tar kommandot så är det inga som helst problem med hästen. Man undrar ibland hur okunnig människor lyckas!Köp inte häst om man verkligen inte kan!Man kan absolut inget om hästar efter två terminer på ridskola!!!!

Anonym sa...

ja gillar det du har skrivit men det där gäller inte bara islands hästar..det gäller nästan alla hästar.