onsdag 3 juni 2009

Hästar och magi!

Under de sista åren har jag upplevt någonting alldeles enastående när jag har arbetat med hästar. Jag tror att jag blev medveten om det först när Reynir var här med sina kurser. Reynir vill helst ha privatlektioner, så mellan kl. 9.00- 17/18.00 jobbade han väldigt intensivt med varje häst ellet ekipage i 30 minuter. Jag var alltid med honom både för att hjälpa honom med språket och för att lära mig så mycket som möjligt. Det jag upptäckte under dessa pass var att emellanåt stod tiden bokstavligen stilla, 30 minuter kunde lätt kännas minst som en timme. Jag vet att ryttarna kände likadant, intensiteten i det som gjordes var så total att vi hamnade i en annan tidsrytm. Naturligtvis blev det en positiv verkan på ridundervisningen. Förändringarna blev efter det. De 2 sista åren har jag själv börjat känna samma effekt, när jag arbetar med hästar, den känslan är alldeles fantastisk!!
Jag och min man håller på att planera en resa till Island till sommaren, det blir sjunde året i rad. Först red vi med Sigurdur Oddur Ragnarsson från Oddstadir och sedan frågade Reynir oss om vi inte ville rida en gång tillsammans med honom som vi gjorde. Då lärde vi känna en mycket speciell hästmänniska som heter Steinbjörn. Han samlar på sig jätte fina hästar och turen i fjol var alldeles enaståeende. Det jag försökte förklara ovan med att man på riktigt kan komma in i en annan tidsrytm genom att koncentrera sig på ridningen, samma upplever man på dessa ridresor. Tiden bokstavligen står stilla, en vecka blir som en evighet, man varken vet vilken dag eller tid det är och man mår som en prins eller prinsessa i ett äventyr.
I år skall vi rida i 8 dagar, vi är en grupp på 15-20 personer och driver med oss en stor flock hästar, i fjol hade vi mellan 70-80 hästar totalt och red ca. 300 km. på 7 dagar. Oftas byter man häst 3 gånger om dagen. Att uppleva Isländsk natur från hästryggen är i sig ett äventyr. Att rida i flygande fart på en underbar häst längst en sötvattenå som slingrar sig genom ett trolskt landskap, de glittrande vattendropparna runt den stora flocken hästar och sedan att leva så nära hästarna ger oerhört stark känska av tillit och lycka. Sedan solen som inte går ner och samhörighet med människor som utstrålar positiv energi. Allt detta gör att man faller in i en annan tidsrytm och det är mer än häftigt och ger kroppen och själen en välkommen vila. Om du där ute som läser detta, är en van ryttare och en trevlig person då finns det plats kvar vi rider mellan den 13- 20 juli. Ta kontakt om du vill veta mer.

2 kommentarer:

Cia sa...

Hej Ebba! vet inte om du minns mej men jag red hos dej när jag va ganska liten. Jag bruka läsa din blogg väldigt ofta och de du skriver här stämmer verkligen! Jag bruka använda många av dina metoder på min egna islänning och de funkar jätte bra! Funderar på att komma och hälsa på dej nån gång. Ha det så bra så länge! många kramar Cecilia & Ulla Jonasson. P.s när jag red där bruka jag ofta rida en häst som hette Prins-Tanni.

Angelica Binnberg sa...

Härligt med någon som bloggar om islandshästar!
Uppdatera gärna ännu mer