måndag 1 januari 2007

Tankar om träning

I dag äger vi lite drygt 30 hästar, men det är närmare 50 hästar på gården. Vi har 2 första klass sto Myrra frá Eystri Hellum och Aradis frá Sigmundarstödum. Aradís köpte vi på landsmot i somras då 4 år gammal hon är fortfarande på Island och dräktig med Krákur frá Blesastödum. Vi håller på att rida in 6 unghästar, en del av dem kommer att bli till salu som tex. Perla som är undan ett mycket fint 4 gångs sto Dögg som är efter Kjarnar frá Kjarnholtum och efter Askur från Håkansgården. Vi har några hästar som kommer ifrån min pappas avel, bl. två ungsto som jag hoppas kunna visa till våren.

Vi har några hästar på träning och korrigering. Den biten är den som jag tycker mest om, det är att " laga Hästar". Det är helt underbart när en häst som har gått fel under en längre tid börjar lita på ryttaren, förstå och arbeta på ett ändamålsinriktat sätt, sträcka på överlinjen och hitta till baka till sina rena gångarter.

Men det är oerhört mycket lättare att rida in en häst ifrån början om man bara gör rätt! Många som sysslar med inridning säger att det inte spelar så stor roll vem rider unghästarna i början och att man kan låta ungdomar hjälpa till. Jag har helt annan syn på detta, unghästen är så öppen och mottaglig för alla intryck så att i början skall det definitivt vara en duktig människa. Det kommer vi till det svåraste som är att hitta duktiga människor!!!

Som jag har sett är utbildningen här i Sverige bristfällig och det första som man skulle behöva ändra på är att lära de blivande tränarna ödmjukhet emot hästen. En mycket grundläggande sak är att när du känner att hästen inte förstår, då är det dags att ta ett steg tillbaka. Jag har sett alldeles för många försöka att lära hästen saker som de inte själva kan och fortsätta med detta tills hästen är totalt frustrerad.

Om du har din unghäst på inridning/träning och är osäker, titta på hästen när tränaren rider, om hästen inte tuggar på bettet och ser allmänt missnöjd ut då tar du hästen därifrån. Vi kan lära oss att läsa hästarna. De är mycket ärliga så det är inte så svårt.

Inga kommentarer: