tisdag 30 januari 2007

Det är Islandshästens rättighet att tölta!

Det är ett tag sedan jag skrev. Jag har lovat att försöka förklara, för att hjälpa er att förstå era islandshästar bättre. Att ha en islandshäst som inte töltar är inte acceptabelt, då tycker jag att man lika väl kan ha en vanlig häst. Anledningen till att hästen inte töltar är i första hand att den inte använder sin kropp på ett bra sätt.

För att vi skall kunna få hästen att gå bra i alla sina gångarter så behöver vi lära oss att rida hästen på ett ändamålsinriktat sätt dvs att bära upp ryttaren genom att valva ryggen och bära största delen av den totala vikten på bakbenen (häst/ryttare). Hästens ryggrad når från nacken till svanskotan. När vi sitter på hästen måste vi fungera som en bro mellan fram och bakdelen. Vi måste kunna samla hästen, få den på bakdelen samtidigt som den blir helt lätt fram. Förutsättning för att vi skall lyckas med det är att hästen lyssnar på bettet och att hästen är rakriktad och att vi lyckas att få hästen samarbetsvillig. För att få dessa saker att fungera är markarbete ett bra sätt på vägen. Sedan måste vi sluta använda tyglarna som handbroms eller livlina. Vi måste lära oss att använda skänklar och säte för att styra hästen och vi måste lära oss att driva.

Jag ser verkligen framemot att Reynirs nya bok kommer ut på svenska. Hans utbildning som omfattar 5 steg är så genomtänkt att du som hästägare slutar helt och hållet "hoppa runt i diket" som Reynir kallar det att inte lösa problemen utan fortsätta att arbeta med hästen på ett felaktigt sätt där den inte fattar ett dugg!

Inga kommentarer: